Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej, które chętnie jadamy podczas różnych świąt. Jest to aromatyczna potrawa, przyrządzana na specjalne okazje – jak m.in. Wielkanoc albo Wigilia Bożego Narodzenia.
Bigos to połączenie kapusty kiszonej, kapusty świeżej, cebuli, mięs i kiełbasy, grzybów, suszonych śliwek, ziół, przypraw i czerwonego wina wytrawnego. Co ciekawe, kapusta w bigosie pojawiła się później. Najpierw była dodawana dla oszczędności, ale szybko okazało się, że ta długo duszona na wolnym ogniu smakuje wybornie i świetnie komponuje się z mięsem.
Bigos tradycyjny
Składniki:
• 1 kg kapusty kiszonej
• 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
• 500 g mięsa wołowego pokrojonego w kostkę
• 200 g kiełbasy
• 200 g posiekanej cebuli
• dwa ząbki czosnku
• oliwa z oliwek, olej rzepakowy albo smalec
• 4 suszone borowiki (wcześniej namoczone)
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżeczka kminku
• przyprawy, sól i pieprz do smaku
• czerwone wino wytrawne (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Kiszoną kapustę opłucz i przełóż do garnka. Zalej ją wodą i gotuj przez około dwie godziny, aż stanie się miękka. Odcedź i odstaw ją na bok. W dużym garnku podsmaż na oliwie albo smalcu mięso. Dodaj poszatkowaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut. Gdy całość będzie miękka, dodaj dwie łyżki koncentratu i duś całość przez kilka minut.
Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę i suszone grzyby. Później dodaj kapustę kiszoną i całość duś przez około 30 minut. Na koniec wrzuć także suszone śliwki, dodaj kminek, sól i pieprz do smaku. Gotuj bigos, aż smaki się przegryzą i połączą. Można też dodać czerwonego wina podczas gotowania, by dodać potrawie smaku.
Nowoczesny bigos – w wersji fit
Składniki:
• 1 kg kapusty kiszonej
• 500 g posiekanej kapusty pekińskiej
• 1 posiekana cebula
• dwa ząbki czosnku
• dwie pokrojone w kostkę marchewki
• 300 g mięsa z piersi kurczaka, pokrojonego w kostkę
• 150 g suszonych śliwek
• dwie łyżki oleju kokosowego
• jedna łyżeczka kminku, sól i pieprz
Przygotowanie
Kiszoną kapustę opłucz i wrzuć do garnka. Zalej wodą i gotuj przez około 1-2 godziny, aż stanie się miękka. W garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż mięso kurczaka. Czas na cebulę i czosnek – całość smaż przez kilka minut. Wrzuć pokrojoną marchewkę i kapustę pekińską, smaż wszystko przez kilka lub kilkanaście minut. Dodaj kapustę kiszoną, suszone śliwki i kminek, całość duś razem przez około 30 minut. Finalnie dopraw bigos solą i pieprzem.
Ten zdrowszy bigos jest mniej kaloryczny, dzięki zastąpieniu części mięsa kurczakiem i dodaniu więcej warzyw. Możesz dostosować składniki do swoich preferencji, dodając na przykład inne warzywa, takie jak papryka czy cukinia.