Bigos – jak smakuje polski klasyk?

Stewed or braised cabbage served in a frying pan on light stone background, close up

Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej, które chętnie jadamy podczas różnych świąt. Jest to aromatyczna potrawa, przyrządzana na specjalne okazje – jak m.in. Wielkanoc albo Wigilia Bożego Narodzenia.

Bigos to połączenie kapusty kiszonej, kapusty świeżej, cebuli, mięs i kiełbasy, grzybów, suszonych śliwek, ziół, przypraw i czerwonego wina wytrawnego. Co ciekawe, kapusta w bigosie pojawiła się później. Najpierw była dodawana dla oszczędności, ale szybko okazało się, że ta długo duszona na wolnym ogniu smakuje wybornie i świetnie komponuje się z mięsem.

Bigos tradycyjny

Składniki:

•    1 kg kapusty kiszonej

•    500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę

•    500 g mięsa wołowego pokrojonego w kostkę

•    200 g kiełbasy

•    200 g posiekanej cebuli

•    dwa ząbki czosnku

•    oliwa z oliwek, olej rzepakowy albo smalec

•    4 suszone borowiki (wcześniej namoczone)

•    2 łyżki koncentratu pomidorowego

•    1 łyżeczka kminku

•    przyprawy, sól i pieprz do smaku

•    czerwone wino wytrawne (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Kiszoną kapustę opłucz i przełóż do garnka. Zalej ją wodą i gotuj przez około dwie godziny, aż stanie się miękka. Odcedź i odstaw ją na bok. W dużym garnku podsmaż na oliwie albo smalcu mięso. Dodaj poszatkowaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut. Gdy całość będzie miękka, dodaj dwie łyżki koncentratu i duś całość przez kilka minut.

Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę i suszone grzyby. Później dodaj kapustę kiszoną i całość duś przez około 30 minut. Na koniec wrzuć także suszone śliwki, dodaj kminek, sól i pieprz do smaku. Gotuj bigos, aż smaki się przegryzą i połączą. Można też dodać czerwonego wina podczas gotowania, by dodać potrawie smaku.

Nowoczesny bigos – w wersji fit

Składniki:

•    1 kg kapusty kiszonej

•    500 g posiekanej kapusty pekińskiej

•    1 posiekana cebula

•    dwa ząbki czosnku

•    dwie pokrojone w kostkę marchewki

•    300 g mięsa z piersi kurczaka, pokrojonego w kostkę

•    150 g suszonych śliwek

•    dwie łyżki oleju kokosowego

•    jedna łyżeczka kminku, sól i pieprz

Przygotowanie

Kiszoną kapustę opłucz i wrzuć do garnka. Zalej wodą i gotuj przez około 1-2 godziny, aż stanie się miękka. W garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż mięso kurczaka. Czas na cebulę i czosnek – całość smaż przez kilka minut. Wrzuć pokrojoną marchewkę i kapustę pekińską, smaż wszystko przez kilka lub kilkanaście minut. Dodaj kapustę kiszoną, suszone śliwki i kminek, całość duś razem przez około 30 minut. Finalnie dopraw bigos solą i pieprzem.

Ten zdrowszy bigos jest mniej kaloryczny, dzięki zastąpieniu części mięsa kurczakiem i dodaniu więcej warzyw. Możesz dostosować składniki do swoich preferencji, dodając na przykład inne warzywa, takie jak papryka czy cukinia.