Potrawka, sałatki, nadziewane warzywa, zupy, a nawet słodkie wypieki i desery… Biały ryż i kasze stanowią nie tylko podstawę wyżywienia sporej części ludzkości, lecz także ważny składnik mnóstwa potraw wywodzących się z różnych kuchni na całym świecie. Dlaczego te niepozorne ziarenka zyskały taką ogromną popularność? Czy kasza i ryż powinny na stałe gościć w naszym menu?
Kasza – same zalety
Pod pojęciem „kasza” kryje się wiele jadalnych nasion zwykłych i rzekomych zbóż (gryka, jęczmień, proso, pszenica, kukurydza, owies). Większość z nich, zanim trafi na stół, zostaje obrana z łusek i rozdrobniona na mniejsze części. Z niektórych ziaren produkuje się również płatki zbożowe spożywane w ramach śniadania z dodatkiem świeżych i liofilizowanych owoców, bakalii oraz mleka albo jogurtu. W sklepach można także znaleźć powstające z pseudozbóż kasze bezglutenowe, do których należy gryka, amarantus oraz komosa ryżowa.
W zależności od zastosowanego zboża kasza oprócz pysznego smaku zawiera również szereg cennych dla zdrowia elementów. Większość odmian jest źródłem złożonych węglowodanów, które są w stanie zapewnić organizmowi energię przez dłuższy czas. Nie brakuje w nich również ważnego dla pracy układu pokarmowego błonnika, witamin z grupy B oraz wielu innych składników mineralnych takich jak np. potas, magnez, cynk czy żelazo.
Pyszne potrawy z kaszą w roli głównej
Ugotowana kasza jest znakomitym dodatkiem do dań obiadowych, sałatek i różnego rodzaju zup. Można nią również nadziewać warzywa oraz większość mięs. Mając pod ręką porcję gotowej kaszy, warto z niej przyrządzić takie popularne w wielu regionach Polski potrawy jak pierogi wypełnione aromatycznym farszem z gryki albo łagodnej w smaku bulgur. Z kolei drobny kuskus świetnie smakuje w towarzystwie świeżych warzyw oraz w potrawach z dodatkiem typowo indyjskich przypraw.
Wyjątkowy i smaczny ryż
Znany na całym świecie ryż, podobnie jak kasza, również należy do grupy ciepłolubnych roślin zbożowych, uprawianych głównie w strefach klimatu tropikalnego. Jest też uznawany za jedną z najstarszych roślin uprawnych świata. Warto regularnie spożywać ryż, ponieważ jest bogatym źródłem węglowodanów, białka, tłuszczów oraz błonnika. Obfituje również w witaminy z grupy B, makro- i mikroelementy oraz błonnika. Uważa się go za najłatwiej przyswajalne przez człowieka zboże, dlatego gotowane ziarna często są ważnym składnikiem lekkostrawnych diet oraz wchodzą w skład pierwszych stałych posiłków u kilkumiesięcznych dzieci.
Pyszne potrawy z ryżem w roli głównej
Łagodny, delikatnie słodki smak i praktycznie brak zapachu sprawiają, że ryż jest doskonałym składnikiem zarówno wytrawnych, jak i słodkich dań. Wśród licznych przepisów na mięsa, zupy czy sałatki można także znaleźć znakomite ryżowe zapiekanki z dodatkiem warzyw, mięsa, a nawet owoców. Ryż stanowi także podstawę potraw w wielu kuchniach świata – zwłaszcza hinduskiej oraz wschodnioazjatyckiej. Z ziaren przyrządza się również wyśmienity makaron, placki oraz napój będący doskonałym zamiennikiem mleka krowiego.