Mielenie kawy może wydawać się bardzo banalnym zadaniem. W końcu co w tym trudnego? Osoby, które zajmują się zawodowo parzeniem kawy, czyli bariści mogliby mówić na ten temat godzinami. Bardzo dobrze bowiem zdają sobie sprawę z tego, że od sposobu i jakości mielenia ziaren zależy w dużej mierze smak kawy. Odwiedzając podrzędny sklep spożywczy, możesz spodziewać się, że większość znajdujących się tam produktów to kawy mielone. Badania rynku z 2013 roku dowodzą, że 80% kawy sprzedawanej w Polsce to kawa mielona. Dlaczego zatem warto poświęcać czas i energię na mielenie kawy? Czy to tylko zbędna strata czasu, czy może niezbędny rytuał, który powinien zagościć również u Ciebie w domu?
Dlaczego warto mielić kawę samodzielnie?
Mieląc kawę samodzielnie przed każdym zaparzeniem, sprawiamy, że jakość przygotowanego napoju wzrasta co najmniej o 50%. Nawet jeżeli do tej pory nie używaliście do tego ekspresu do kawy, tylko po prostu zalewaliście kawę gorącą wodą, warto wyrobić w sobie nawyk mielenia kawy tuż przed jej zaparzeniem.
Dlaczego w takim razie mielenie kawy tuż przed jej zaparzeniem jest aż tak istotne? Zmielona kawa, która trafia do opakowania, a potem do szafek w naszych kuchniach jest o wiele bardziej podatna na wietrzenie niż kawa ziarnista. Kawa w ziarnach, jeżeli jest szczelnie zamknięta, może stosunkowo długo trzymać swoją jakość, aromat i smak. W takich warunkach może zachować wysoką jakość nawet do dwóch lat.
Kawa zmielona, nawet szczelnie zamknięta, znacznie wcześniej straci swoje walory. Jeżeli zatem jesteś miłośnikiem kawy, koniecznie zacznij mielić ją na własną rękę! W tym celu możesz wyposażyć się w dobrej jakości młynek do kawy lub zakupić ekspres do kawy z wbudowanym młynkiem. Jeżeli zastanawiasz się nad zakupem ekspresu do kawy, sprawdź koniecznie ranking ekspresów do kawy.
Smak kawy a jej stopień zmielenia
Wiesz już, że mielenie kawy na własną rękę ma bardzo duży wpływ na jakość zaparzonego napoju. Co należy zatem jeszcze wiedzieć, aby przyrządzana przez nas kawa smakowała jak najlepiej? Bardzo ważne jest, aby kawa była zmielona równomiernie. Równomierny przemiał wpływa bowiem na jakość oraz smak zaparzonej kawy. Podczas mielenia kawy bardzo ważna jest również jakość młynka. Urządzenie podczas mielenia kawy powinno produkować jak najmniej pyłu kawowego, który zaburza smak kawy.
Kawa z nadmierną ilością pyłu kawowego staje się zdecydowanie bardziej gorzka, ciężka oraz brudna w smaku. Jaki więc młynek do kawy warto wybrać? W wielu rankingach, a także w opinii baristów zdecydowanie lepiej wypadają w tym zestawieniu młynki żarnowe niż młynki udarowe.
Stopień zmielenia kawy powinien być także uzależniony od rodzaju specjału kawowego. W przybliżeniu przyjmuje się, że im dłużej cząstki kawy będą spotykały się z wodą, tym większe powinny one być.
Stopień zmielenia ziaren a metoda przygotowywania kawy
Łatwo dojść do wniosku, że stopień zmielenia kawy zależy od tego, w jaki sposób parzymy kawę.
Jaki stopień zmielenia ziaren odpowiada Twojej metodzie przyrządzania kawy?
- Kawa grubo zmielona (niczym małe kryształki soli) – ziarna zmielone w taki sposób nadają się do parzenia w ekspresach przelewowych, dzbankach Chemex, dripyach oraz prasach francuskich.
- Kawa średnio zmielona (wielkość ziarenek piasku) – kawa zmielona w taki sposób będzie idealna do zaparzenia w kawiarkach lub ręcznych zaparzaczach ciśnieniowych.
- Kawa drobno zmielona (wielkość ziarenek powinna być nieco mniejsza niż ziarenka cukru) – kawa zmielona w ten sposób nada się idealnie do zarówno do automatycznych, jak i kolbowych ekspresów ciśnieniowych.
- Kawa bardzo drobno zmielona – kawa po turecku powinna być zaparzona z bardzo drobno zmielonych ziaren kawy.
Mamy nadzieję, że ten artykuł przekonał Cię do tego, że warto porzucić kupowanie mielonej kawy na rzecz samodzielnie mielonej kawy ziarnistej. Zapewniamy Cię, że smak świeżo zmielonej kawy jest zupełnie inny! Jeśli raz poczujesz różnicę, już zawsze będziesz mielić swoją kawę tuż przed jej przyrządzeniem. Zachęcamy również do zapoznania się z najlepszymi modelami ekspresów do kawy na rynku. Świeżo zmielona kawa przygotowana w ekspresie do kawy to zupełnie inna jakość i niesamowita przyjemność, która będzie towarzyszyć Ci każdego dnia!
źródło zdjęcia: freepik.com