Problemy zdrowotne – jak należy podejść do kwestii żywieniowych?

Pierwszym objawem choroby na ogół jest gorączka. Zaraz po niej pojawia się brak apetytu. Tymczasem lekarze już dawno orzekli, że głodówka nie jest dobrym sposobem na pokonanie choroby. Tylko odżywiony organizm ma szansę na skuteczną walkę o zdrowie.

Dieta a choroby układu pokarmowego

O ile przy chorobach układu oddechowego, kostnego czy pospolitych infekcjach można sobie próbować tłumaczyć, że trzeba jeść, to przy chorobach związanych z układem pokarmowym chcieć nie zawsze oznacza móc. Nawet jeśli sami sobie przetłumaczymy, że powinniśmy jeść, nie ma żadnej gwarancji, że chory układ pokarmowy podejmie pracę. Ratunkiem może być dieta lekkostrawna dostosowana do rodzaju choroby. Najczęściej polega ona na wykluczeniu potraw tłustych, ciężkostrawnych, smażonych. Niewskazane są także ostre przyprawy i alkohol.

W przypadku ciężkich schorzeń może się okazać, że nawet rygorystyczna dieta nie będzie odpowiednia. W takim wypadku należy zastosować żywienie pozajelitowe. Polega ono na wprowadzeniu cewnika lub kaniuli do żyły i tą drogą podawanie płynów zawierających minerały, witaminy i węglowodany. Żywienie pozajelitowe wprowadza się na wyraźne zalecenie lekarza. Początkowo prowadzone jest w warunkach szpitalnych. Można kontynuować je w domu, pod warunkiem, że chory znajduje się pod opieką osoby uprawnionej do przeprowadzania takich zabiegów.

Dieta prozdrowotna osób starszych

Osoby starsze często nie dbają o to, co jedzą. Nie wynika to jednak z lenistwa, ale z utraty części kubków smakowych. W efekcie przestają czuć niektóre smaki lub czują je mniej wyraźnie. Jedzenie przestaje być przyjemnością, co automatycznie przekłada się na zmniejszenie odczuwania głodu. Następuje niebezpieczne zjawisko – starszy człowiek je coraz mniej, ma coraz mniejszy apetyt, żołądek obkurcza się, apetyt maleje jeszcze bardziej. Stąd tylko krok do wpadnięcia w błędne koło, którego efektem będzie niedożywienie i odwodnienie organizmu.

Dieta osób starszych powinna być lekkostrawna, bogata w białko, witaminy i minerały. W miarę możliwości należy wybierać chude mięso, warzywa, owoce, nabiał i ryby. Ważne, by w ciągu dnia zjeść przynajmniej jeden ciepły posiłek (Sprawdź: Niedogodności żywieniowe u osób starszych – jak sobie z nimi radzić?). Trzeba też pamiętać o podawaniu seniorom wody lub napojów. Dziennie osoba starsza powinna wypić przynajmniej dwa litry płynów.