Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Odpowiednie odżywianie stanowi podstawę dla zdrowego trybu życia. W przypadku każdej osoby jadłospis powinien jednak wyglądać nieco inaczej, być dopasowany do poziomu aktywności, wieku i kondycji. Niezmiennie jednak jego podstawą muszą być warzywa i owoce. Dlaczego są aż tak ważne i co dzięki nim zyskujemy? Najważniejsze właściwości oraz zalety tego typu produktów podajemy poniżej.

Owoce i warzywa – podstawa wartościowej diety

Warzywa i owoce stanowią bazę dla każdej piramidy żywieniowej – dla dorosłych, dzieci i seniorów. Należy je jeść w dużych ilościach oraz wprowadzać do wszystkich posiłków spożywanych w ciągu dnia. Zachęca do tego od lat Ministerstwo Zdrowia, prowadząc szeroko zakrojoną kampanię „5 porcji zdrowia”.

Dlaczego owoce i warzywa są ważne oraz niezbędne w prawidłowej diecie?

Bogactwo witamin na wyciągnięcie ręki

Warzywa i owoce to niezmiernie bogate źródło łatwo przyswajalnych witamin. Możemy w nich znaleźć cały wachlarz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania substancji.

Jakie witaminy są obecne w owocach i warzywach? Znajduje się w nich:

• witamina A (marchewka, borówki, papryka),

• witamina B1 (warzywa strączkowe, a zwłaszcza fasola i groch),

• witamina B2 (zielone warzywa),

• witamina B3 (ziemniaki),

• witamina B5 (brokuły),

• witamina B6 (fasola),

• witamina B11 (marchewka, szpinak),

• witamina C (cytrusy, pomidory, czarne porzeczki),

• witamina E (czosnek, cebula, sałata),

• witamina K (pomidory, kapusta, szpinak).

Regularne spożywanie dużej ilości warzyw i owoców pozwala zatem na naturalną suplementację, bez konieczności sięgania po tabletki.

Błonnik pokarmowy – na lepsze trawienie

Oprócz dostarczania witamin jedzenie tego typu produktów wpływa bardzo korzystnie na pracę układu pokarmowego. Odpowiada za to błonnik pokarmowy, regulujący procesy trawienne.

Gdzie znajdziemy go najwięcej? Podstawowym źródłem błonnika są warzywa strączkowe, a z owoców jabłka i gruszki.

Odporność na medal

Niektóre rodzaje warzyw i owoców zalicza się do naturalnych antybiotyków. Szczególnie dobrą sławą pod tym względem cieszą się czosnek i cebula, które skutecznie wspierają odporność.

Pamiętajmy, że spożywanie czosnku pozwala łatwiej uporać się z infekcjami bez konieczności sięgania po środki farmakologiczne, które bywają niebezpieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, mocno go wyczerpując.

Poza wspomnianymi wcześniej czosnkiem i cebulą warto także sięgać po sprawdzone, babcine metody walki z infekcjami, czyli przetwory z malin (zwłaszcza sok) oraz cytryny i czarną porzeczkę.

Warzywa i owoce dla wiecznej młodości

Warzywa i owoce stanowią bogate źródło antyoksydantów. Co to oznacza? Antyoksydanty są to związki chemiczne, które wyłapują rodniki, czyli cząsteczki przyspieszające procesy starzenia.

Warto zatem stosować produkty, które dostarczają ich w dużej ilości. Dzięki temu utrzymujemy organizm w optymalnej formie i wyglądamy zdecydowanie młodziej.

Najwięcej antyoksydantów, nazywanych też przeciwutleniaczami, znajduje się w granatach, malinach, winogronach, żurawinie, fasoli, pomidorach i brokułach. Możemy ich szukać również wśród roślin, chociażby aloesu. Wysokiej jakości produkty z jego zawartością oferuje sklep NajlepszyAloes.pl.

Wielość rozwiązań – różne formy warzyw i owoców

Owoce i warzywa to niezmiernie bogata grupa produktów, w której każdy znajdzie swoje ulubione smaki. Warto wiedzieć, że żywność tego typu nadaje się do przetwarzania, dzięki czemu świeże artykuły utrzymują swoje optymalne właściwości przez znacznie dłuższy czas.

Jak można zabezpieczyć warzywa i owoce? Najpopularniejszą formą jest suszenie. Powinno się ono odbywać w sposób w pełni naturalny, bez dodatku siarki. Takie produkty stanowią równie cenne źródło witamin, minerałów i białka, co ich świeże odpowiedniki, a przy tym można je bez trudu przechowywać przez wiele tygodni.

Coraz częściej pojawiają się także owoce liofilizowane, czyli suszone dzięki wykorzystaniu procesu mrożenia, przeprowadzanego w specjalnych urządzeniach. Z tej samej metody obróbki termicznej korzysta się także przy przetwarzaniu ziół i grzybów, aby utrzymać ich aromat i wartości odżywcze.

Niska kaloryczność – droga do sukcesu na diecie

Omawiana kategoria produktów wyróżnia się szczególnie niską kalorycznością. Dzięki temu idealnie sprawdzają się podczas procesu odchudzania.

Warzywa i owoce powinni jeść wszyscy. Są one jednak szczególnie polecane osobom, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Warto stosować je jako samodzielne przekąski, zamiast niezdrowych fast foodów i słodyczy, a także dodawać w dużych ilościach do głównych posiłków.

Warzywa i owoce – pyszna dieta dla każdego

Jedzenie warzyw i owoców nie wymaga wiele wysiłku. Zawsze możemy je zabrać ze sobą, zwłaszcza gdy zdecydujemy się na ich suszone odpowiedniki. Warto stawiać na różne produkty przede wszystkim w okresie letnim, gdy dostęp do nich jest naprawdę duży.

Odżywiajmy się zdrowo, sięgajmy po warzywa oraz owoce, żeby czuć się młodo i pięknie wyglądać.