Wino jest jednym z najstarszych napojów alkoholowych. Pili je już mieszkańcy starożytnej Grecji, Rzymu, a później na terenie całej Europy i pozostałych częściach świata. W starożytnych kulturach było nie tylko codziennym napojem, ale elementem wielu uroczystości religijnych. Dzisiaj w dobrym tonie jest wznoszenie powitalnego toastu kieliszkiem dobrego wina. Polacy przez wiele lat nie należeli do miłośników wina. Może dlatego, że od bardzo wielu lat w naszym kraju nie uprawia się winorośli. Dopiero od niedawna w niektórych regionach naszego kraju (między innymi na Podkarpaciu) można poczuć się jak we włoskiej Toskanii. Mamy więc problemy nie tylko z wybraniem dobrego wina, ale także z jego dobraniem do potrawy.
Gdzie kupić wino?
Tylko z pozoru pytanie to jest pozbawione sensu. Wino można dzisiaj kupić niemal w każdym sklepie. Ale osoby, które zdecydowały się prowadzić własną restaurację nie kupują jednej czy dwóch butelek wina. Kupno większej ilości takiego samego wina w sklepie może być trudne. Stąd też zdecydowana większość restauratorów zaopatruje swoje restauracje w jednej z licznie działających w naszym kraju hurtowni wina. Warto jednak pamiętać, że nawet hurtownia wina będzie miała wina tańsze i droższe. Ich cena nie zależy tylko i wyłącznie od właściciela hurtowni, ale przede wszystkim od rocznika wina, które zostanie wybrane. Im wino będzie starsze, tym jego cena w hurtowni, a później także w restauracji będzie wyższa. Niektóre hurtownie wina prowadzą także sprzedaż detaliczną. Restauratorzy, którzy regularnie kupują wino w jednej hurtowni mogą liczyć także na korzystne rabaty. Warto więc być lojalnym klientem.
Co warto wiedzieć o winach?
Smak wina zależy nie tylko od regionu, z którego pochodzi i szczepu, z którego zostało wyprodukowane. Na jego smak wpływa także temperatura w jakiej jest podawane. Warto zapamiętać, że:
– wina czerwone podaje się w temperaturze pokojowej, a więc powinny mieć one temperaturę nie wyższą niż 20 stopni;
– wina białe serwujemy schłodzone do temperatury od 8 do 10 stopni. Im smak białego wina jest bardziej słodki, tym jego temperatura powinna być niższa;
– szampan i wina musujące podajemy schłodzone do temperatury 5 stopni Celsjusza;
– wino, które zostanie podane jako aperitif podajemy schłodzone do temperatury przynajmniej 10 stopni lub o temperaturze pokojowej.
Winem czerwonym kieliszki napełnia się do wysokości 2/3, winem białym maksymalnie do połowy kieliszka. W restauracji zawsze butelka wina, którą zamówią goście powinna zostać otworzona przy nich. Nigdy nie należy podawać wina otwartego na zapleczu restauracji.
Zapraszamy do zapoznania się z szeroką ofertą win z wielu zakątków świata na Faktoriawinalacarte.pl.