Poznaj 5 powodów dlaczego tak ważna jest lekka dieta po ukończeniu 40-tego roku życia

Każdy z nas powinien zdrowo się odżywiać. Ale w przypadku osób, po 40 roku życia dieta dodatkowo powinna być lekkostrawna. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego tak jest? Otóż w dzisiejszym poradniku przedstawimy Wam 5 powodów, dlaczego tak ważna jest lekka dieta.

Powód pierwszy: metabolizm zwalnia

Pewnie większość z Was zauważyła, że po 40-tym roku życia jakoś trudniej jest schudnąć, za to bardzo łatwo przytyć. Czasem można wręcz odnieść wrażenie, że cokolwiek się zje, zaraz zyskuje się dodatkowe kilogramy. Można nawet usłyszeć tezę, że po 40-tce tyje się nawet po wodzie. Ale tak naprawdę jest w tym wiele prawdy, choć niekoniecznie w przypadku tycia po wodzie, jednak prawda jest taka, że metabolizm zdecydowanie zwalnia, stąd można nawet powiedzieć, że zapotrzebowanie na kalorie maleje. W przypadku mało aktywnego czy niemal siedzącego trybu życia zapotrzebowanie kaloryczne dla 40-letniej kobiety wynosi zaledwie 1800 kalorii. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich osób, bo podczas obliczania bilansu kalorycznego bierze się jeszcze pod uwagę wydatek energetyczny, ale i wzrost. Ale pewne jest to iż rzeczywiście nawet jedząc ciągle tyle samo i to samo, po 40 roku życia można zyskać dodatkowe kilogramy. Nie oznacza to jednak, że nic z tym faktem nie można zrobić, wszak rozwiązaniem jest przyspieszenie metabolizmu, a można to zrobić poprzez ćwiczenia i aktywność fizyczną.

Powód drugi: ciągła zgaga

Pewnie wiele osób mających naście lat naśmiewało się z rodziców, gdy narzekali na zgagę i brali na nią tabletki bądź stosowali sodę oczyszczoną. Ale wszystko się zmienia i już po ukończeniu 40 roku życia zaczyna się należeć do tej grupy. Wystarczy tylko zjeść coś tłustego, albo też pikantnego, by zacząć narzekać. A więc jeżeli nie zrezygnujecie z ciężkiego jedzenia, to lepiej noście przy sobie tabletki na zgagę i miejcie je zawsze przy sobie. Choć naszym zdaniem lepiej zrezygnować z ciężkiego jedzenia i postawić na to zdrowe i lekkie. Oczywiście pewnie wiele osób powie, że nie ma czasu, ani też umiejętności gotowania takich potraw, ale przecież życie trzeba sobie ułatwiać, a nie utrudniać, zatem zamiast gotować wystarczy zakupić catering dietetyczny.

Powód trzecie: problemu trawienne

Będąc nastolatkiem zazwyczaj można było jeść wszystko, nawet dziwne zestawienia. Ale cóż, po ukończeniu 30 roku życia tolerancja żołądka i jelit się zmienia, a po 40-tym łatwo można dostać od żołądka i jelit żółtą bądź czerwoną kartkę i spodziewać się niezbyt przyjemnych problemów gastrycznych. Rozwolnienie, zatwardzenie czy wzdęcia raczej do przyjemnych objawów nie należą, dlatego też, zamiast potem męczyć się z nimi, lepiej zawczasu podjąć odpowiednie decyzję i jeść potrawy lekkostrawne, bo potem możecie żałować.

Powód czwarty: ból wątroby

Wystarczy tylko włączyć telewizję, by zobaczyć multum reklam suplementów diety na trawienie, na wątrobę itp. Można powiedzieć, że jest ich „do wyboru, do koloru”. Ale niestety jak się potem okazuje część z nich czasem trzeba zastosować, szczególnie po ciężkim i bardzo masywnym posiłku. Prawda jest taka, że już po zjedzeniu tłustego mięsa może Was czekać ból wątroby. Ale to nie koniec negatywnych doznań, bo musicie też pamiętać, że zbyt ciężka dieta powoduje ospałość i brak siły, co oznacza, że zamiast pracować macie ochotę tylko i wyłącznie się położyć. A to bywa problematyczne, gdy jesteście akurat w pracy.

Powód piąty: nie wypada

O ile będąc młodym dorosłym od czasu do czasu można podejmować głupie decyzje, choćby dotyczące objadania się wieczorami jedzeniem śmieciowym, tak po 40-tym roku życia takie błędy żywieniowe są już niedopuszczalne. Swoją drogą, kto z was ma ochotę narzekać potem na bóle brzucha czy wzdęcia? Ale to nie wszystkie konsekwencje, które można ponieść, bo poza bólami i innymi nieprzyjemnymi efektami ubocznymi ciężkiej diety rzeczywiście szkodzicie swojej wątrobie, która potem musi się regenerować, a regeneruje się dłużej niż wtedy, gdy mieliście 20 lat.

Dieta jest ważna i poza tym, że powinna być zbilansowana, musi być też lekkostrawna. Choć można powiedzieć, że jest to truizm, to jednak wiele osób o tym zapomina, co wydaje się faktem, biorąc pod uwagę to, iż jest tak duży popyt na rynku na przeróżne suplementy. Aby nie mieć problemów żołądkowych i wątrobowych, warto zdecydować się na catering dietetyczny. Możesz wykupić posiłki na krótki czas i sprawdzić, czy to opcja dla Ciebie, choćby od czasu do czasu, gdy nie chce Ci się gotować.