Babeczki – deser idealny na każdą imprezę!

Dlaczego babeczki to doskonały imprezowy przysmak? Przede wszystkim – są bardzo proste w przygotowaniu, więc nawet niewprawiony kucharz poradzi sobie z tym zadaniem. Ponadto, robi się je w ekspresowym tempie ze składników, które przeważnie posiadamy w domu. Sprawdź najlepszy przepis na doskonałe babeczki czekoladowe!

Uniwersalny przepis na babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe zawsze się udają i nie wymagają użycia żadnego sprzętu kuchennego. Należy tylko połączyć suche składniki z mokrymi i delikatnie wymieszać. Co będzie potrzebne do przyrządzenia babeczek?

  • 300 g masła,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 300 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 łyżki kawy zbożowej,
  • 2 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 4 łyżeczki ekstraktu olejku waniliowego,
  • 4 duże jajka,
  • 350 ml mleka.

Przygotowując babeczki należy pamiętać o jednej podstawowej zasadzie – składniki, takie jak masło, jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego warto je wyjąć z lodówki kilka godzin przed imprezą. W pierwszej kolejności należy rozpuść masło w garnuszku lub w mikrofalówce, a czekoladę posiekać na drobne kawałki. Przygotuj dwie miski. W pierwszej połącz suche składniki, czyli mąkę, kakao, kawę zbożową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Należy je przesiać przez sito, co sprawi, że babeczki będą idealnie puszyste. W drugiej misce połącz jajka, mleko i ekstrakt waniliowy. Nie trzeba korzystać z miksera, wystarczy jedynie rózga kuchenna. Następnie do mokrych składników dodaj suche, wlej roztopione masło, wymieszaj i dodaj kawałki czekolady. Nie trzeba mieszać zbyt długo – wystarczy tylko kilka dynamicznych ruchów. Masa może posiadać grudki, ale mąka nie powinna być widoczna. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut do suchego patyczka. Wystarczy tylko przełożyć masę do papilotek (1/3 wysokości) i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Różne warianty na każdą okazję!

Babeczki doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Warto je ozdobić aksamitną polewą czekoladową, cukrową posypką, płatkami czekoladowymi lub bitą śmietaną. przepis można modyfikować dodając do środka ciasta orzechy, bakalie, a nawet batoniki pokrojone w drobną kostkę. Sprawdzone przepisy na pyszne babeczki i inne wypieki znajdziesz na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/.

[Głosów: 2   Average: 5/5]