Kaszka ryżowa dla niemowlaka – jak wybrać najlepszą?

W sprzedaży możemy znaleźć mnóstwo gotowych kaszek dla niemowląt. Niektóre z nich są dostępne także z dodatkami, na przykład mlekiem. Gdy chcemy zdecydować się na kaszkę ryżową, jak wybrać tą najlepszą, która będzie dla dziecka najzdrowsza?

Kaszki są jednym z ważnych elementów diety niemowląt – dostarczają nie tylko energię, ale również wartościowe składniki odżywcze, w tym białka, minerały, witaminy. Aktualnie do wyboru mamy wiele typów kaszek, między innymi kaszki kukurydziane, jaglane, gryczane. Możemy też kupić kaszki ryżowe. Co warto wiedzieć na ich temat?

Od kiedy podawać kaszkę ryżową?

Kaszki ryżowe powstają z ryżu – są kaszkami bezglutenowymi, dlatego mogą być podawane już u dzieci od 4. miesiąca życia. Ze względu na swoją konsystencje kleiku kaszki te są również łatwe w podawaniu dziecku z użyciem butelki ze smoczkiem.

Mleczna czy bezmleczna?

W sprzedaży możemy znaleźć kaszki ryżowe mleczne oraz bezmleczne. Kaszki mleczne są nieco droższe, ale są też łatwiejsze w przyrządzeniu. Dzięki dodatkowi mleka wystarczy tylko wymieszać je z wodą. Z kolei kaszki bezmleczne możemy przyrządzać zarówno z wodą, jak i z wybranym przez siebie mlekiem. Są one wybierane głównie dla dzieci mających alergie na białka mleka krowiego. Więcej na https://humana-baby.pl/kategoria/kaszki/

Początkowo kaszka ryżowa dla niemowlaka podawana jest w formie kleiku bez żadnych dodatków, ale potem można zacząć urozmaicać ją o różne owoce czy warzywa, aby stworzyć pełnowartościowy posiłek. W sprzedaży znajdziemy również kaszki ryżowe o smakach owocowych, ale warto zwrócić uwagę na ich skład – niektóre nie są zbyt zdrowe dla dziecka. W składzie kaszki nie powinny znajdować się dodatkowe cukry, nadmiar soli, a także sztuczne składniki, na przykład substancje konserwujące.

Kaszki ryżowe organiczne – ekologiczne

Aktualnie na sklepowych półkach możemy znaleźć również kaszki powstające z ekologicznych zbóż – są one znacznie bezpieczniejsze od tych, które produkowane są ze składników z rolnictwa tradycyjnego. Ekologiczne zboża powstają bez udziału pestycydów, dlatego można bez obaw podawać je dzieciom poniżej pierwszego roku życia.