Rodzaje ciśnieniowych ekspresów do kawy – czy znasz je wszystkie?

Chyba każdy miłośnik dobrej kawy zgodzi się, że najlepiej smakuje ta z ekspresu. Można długo wymieniać zalety urządzeń, jednak modele różnią się między sobą, a wybór odpowiedniego zależy od naszych potrzeb i oczekiwań. Jakie są rodzaje ciśnieniowych ekspresów do kawy?

Czym są ciśnieniowe ekspresy do kawy?

Ekspresy ciśnieniowe charakteryzują się różnymi wartościami ciśnienia – przeważnie od 3 do 19 barów. Niskiej jakości urządzenia zwykle parzą kawę przy pomocy 3‒4 barów. Nie jest to zbyt duża wartość, dlatego smak takiej kawy może znacznie odbiegać od idealnego. Czasami napój jest zbyt intensywny, a nawet gorzkawy.

Idealne espresso zaparzymy w ekspresie już na poziomie 9 barów, co gwarantuje doskonały smak kawy przygotowanej w zaledwie kilka chwil. Jeśli mamy ekspres do kawy o mocy powyżej 9 barów, mamy pewność, że przyrządzimy w pełni profesjonalną kawę jak z najlepszej kawiarni. Wówczas ekspres wydobywa ze zmielonych ziaren substancje, które odpowiadają za właściwy smak i aromat kawy.

Ekspresy ciśnieniowe automatyczne

Ekspresy ciśnieniowe automatyczne są niezwykle wygodne w użytkowaniu, a przygotowanie kawy nie jest pracochłonne. Wystarczy tylko nacisnąć odpowiedni przycisk z panelu sterującego, aby uzyskać dowolny rodzaj kawy. Ekspresy automatyczne na kawę ziarnistą są bardzo zaawansowane technologicznie, co również przekłada się na wyższą cenę urządzenia. Należy pamiętać, że wymagają również więcej czynności konserwacyjnych i są większe niż na przykład ekspresy na kapsułki. Wybierając ekspres ciśnieniowy automatyczny, warto zwrócić uwagę na wykorzystywany sposób spieniania mleka. Urządzenie może posiadać automatyczny system lub dyszę spieniająca – zasysa mleko z wbudowanego pojemnika lub bezpośrednio z kartonu.

Ekspresy na kapsułki

Ciśnieniowy ekspres do kawy na kapsułki jest coraz częściej wykorzystywany w domowych warunkach. Z czego wynika tak duża popularność tego urządzenia? Przede wszystkim jest niezwykle prosty w użyciu i pozwala przygotować kawę w bardzo krótkim czasie. Ekspresy na kapsułki doceniają szczególnie osoby lubiące pić różne rodzaje kaw – nawet codziennie inną. Do wyboru jest kilkadziesiąt różnych kapsułek, które pozwalają na przygotowanie różnych napojów: od espresso, latte macchiato, po cappuccino, mrożoną kawę, na gorącej czekoladzie kończąc. Jaka powinna być idealna kawa? Rodzaje przygotowywanych napojów zależą od gustu kawosza, jednak jedno jest pewne – hermetycznie zamknięte kapsułki gwarantują świeżość mielonej kawy i bogactwo aromatów.

Automatyczne ekspresy na kapsułki są bardzo zaawansowane technologicznie. Ciśnienie do 15 barów pozwala na zaparzenie profesjonalnej kawy z aksamitną pianką. Ponadto niektóre modele (np. z oferty NESCAFÉ® Dolce Gusto®) umożliwiają personalizację kawy za pośrednictwem smartfona. Dzięki dedykowanej aplikacji można zdalnie ustawić temperaturę i wielkość napoju, nie wstając z kanapy. Do wyboru są również manualne ciśnieniowe ekspresy do kawy na kapsułki. Są bardzo proste w użyciu – wystarczy tylko włożyć do ekspresu odpowiednią kapsułkę i ustawić dźwignię we właściwej pozycji.

Ekspresy ciśnieniowe kolbowe

Ekspres kolbowy to profesjonalne urządzenie, które najczęściej znajdziemy w kawiarniach. Wykorzystuje on wcześniej zmielone ziarna, które należy wsypać do kolby z sitkiem. Przyrządzanie kawy w ekspresie kolbowym jest dość pracochłonne, ponieważ za każdym razem należy dokładnie ubić kawę w sitku, a po użyciu wyczyścić je z resztek. Dużo lepszym rozwiązaniem dla osób, które chcą w krótkim czasie przygotować znakomitą kawę jest skorzystanie z pomocy ciśnieniowego ekspresu do kawy na kapsułki. Jak powstaje taka kawa? Rodzaje przygotowywanych napojów zależą oczywiście od ochoty i gustu. Ciśnieniowy ekspres do kawy na kapsułki zawsze idealnie zaparzy dowolny napój!