Uprawa zbóż jest ciągle popularnym kierunkiem produkcji wybieranym przez polskich rolników. Decydują się na nią zarówno ci z właścicieli gospodarstw, którzy prowadzą zarówno produkcję roślinną jak i zwierzęcą, jak i ci, którzy zdecydowali się nastawić na jedną gałąź działalności. Co ciekawe, do łask wśród polskich rolników wracają dawne i zapomniane gatunki zbóż. Poznajmy je bliżej.
Dawne gatunki zbóż ponownie na polskich polach
Nie podlega dyskusji, że nic nie jest w stanie zagrozić pozycji pszenicy, żyta czy owsa na polskich polach. Niezależnie od tego, jakie ceny zbóż są na rynku rolnicy będą je uprawiać. Jednak niektórzy z nich decydują się na zboża, które można określić jako odmiany stare bądź tradycyjne. Są to:
- orkisz – jedna z najstarszych odmian pszenicy. Ziarna orkiszu są źródłem cennych składników mineralnych takich jak: cynk, potas, wapń, żelazo oraz witamin z grupy B i PP;
- proso – ma w swoim składzie witaminy z grupy B i E oraz potas, wapń, magnez;
- płaskurka – jest starszą siostrą pszenicy orkiszowej. Jest bardzo odporna na choroby, szkodniki i niedogodności klimatyczne. Podobnie jak orkisz nie wymaga stosowania nawozów, pestycydów czy chemicznych środków ochrony roślin. Zawiera bardzo dużo białka i składników mineralnych;
- samopsza – jest gatunkiem pszenicy i krewniakiem płaskurki oraz orkiszu. Pszenica samopsza zalicza się do najstarszych udomowionych gatunków zbóż. Samopsza przede wszystkim obfituje w białko ma go nawet do 50 proc. więcej niż pszenica zwyczajna;
- amarantus – z najstarszych roślin uprawnych świata. Jest przede wszystkim znany z dużej zawartości żelaza. Poza tym jest bardzo cennym źródłem białka;
- komosa ryżowa – wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Jest też bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Komosa ryżowa była uprawiana już 4 tys. lat temu i razem z amarantusem jest jedną z najstarszych odmian.
Dawne odmiany zbóż cieszą się w ostatnich latach dużą popularnością wśród konsumentów, którzy zwracają uwagę na ich drogocenne składniki i dobre właściwości. Z tzw. dawnych zbóż wytwarza się mąkę, płatki, kasze robi makarony a także ciastka. Mimo, że uprawa dawnych odmian zbóż nie jest bardzo popularna, to decyduje się na nią cześć rolników. Jest to spowodowane tym, że zwrot konsument, ku tym odmianom nie jest już chwilową modą, a raczej stale rosnącą tendencją.
Od pewnego czasu uprawa dawnych odmian staje się opłacalna. Choć oczywiście uprawa tych odmian nie jest tak opłacalna jak zakrojona na skalę wręcz przemysłową uprawa popularnych gatunków. Do łask wraca przede wszystkim orkisz, który wykazuje wiele cech prozdrowotnych. Ku orkiszowi zwracają się też konsumenci, którzy świadomie wybierają produkty z tego właśnie zboża.
Chcąc uprawiać tradycyjne zboża trzeba, podobnie jak w przypadku innych zbóż stale śledzić ceny zbóż oraz być na bieżąco z nowinkami z rolniczego świata.